Laat je inspireren

May 23, 2023

Wat is een OTA?

In de afgelopen jaren heeft de opkomst van online reisbureaus (OTA’s) een revolutie teweeggebracht in de reisindustrie. Voor eigenaren van vakantiehuizen, B&B’s en andere vormen van kortetermijnverhuur zijn OTA’s van onschatbare waarde gebleken voor het vergroten van de zichtbaarheid en het aantrekken van gasten. In dit artikel ontdek je wat een OTA precies is, hoe het werkt en hoe het jou als accommodatie-eigenaar ten goede kan komen. Daarnaast bespreken we de boekingsprocedure, betalingen via OTA's en andere belangrijke aspecten van het gebruik van deze platforms.

Online Travel Agency

Een OTA, ofwel een Online Travel Agency, is een online platform dat reizigers helpt bij het zoeken, vergelijken en boeken van accommodaties, zoals B&B’s, appartementen, vakantiehuizen en andere vormen van kortetermijnverhuur. Deze platforms bieden een centrale locatie waar reizigers informatie kunnen vinden over duizenden accommodatie, compleet met foto's, beschrijvingen, prijzen en beoordelingen van eerdere gasten.

Deze platforms hebben de manier waarop mensen accommodaties boeken aanzienlijk veranderd en de traditionele reisbureaus zijn voor een groot deel vervangen. Voor eigenaren van vakantiehuizen, B&B’s en andere kortetermijnverhuur zijn OTAs een belangrijke bron van boekingen en inkomsten geworden.

Bekende voorbeelden van OTAs

Enkele bekende voorbeelden van OTAs zijn:

Booking.com

Dit is een afbeelding van de website van Booking.com

Airbnb

Dit is een afbeelding van de website van airbnb.

Expedia

VBRO

Dit is een afbeelding van de website van VRBO.

Deze platforms bieden reizigers een uitgebreid aanbod van accommodaties over de hele wereld, met gedetailleerde beschrijvingen, foto's, beoordelingen en prijzen.

Hoe werkt een OTA?

Zoals eerder vermeld, fungeert een OTA als een online marktplaats voor accommodaties. Maar hoe werkt het precies voor zowel de accommodatie-eigenaren als de reizigers? Laten we eens kijken naar het proces van aanmelden bij een OTA tot het ontvangen van betalingen voor succesvolle boekingen.

Aanmelden van accommodaties

Eigenaren van accommodaties kunnen zich aanmelden op bijvoorbeeld booking.com of Airbnb en hun accommodatie toevoegen. Tijdens dit proces voegen ze gedetailleerde informatie, beschikbaarheid en prijzen toe. Veel OTA's bieden ook de mogelijkheid om extra diensten of voorzieningen aan te bieden, zoals schoonmaakdiensten, maaltijden of rondleidingen.

Hoe werkt het boekingsproces?

Wanneer een reiziger een OTA-platform gebruikt, voert hij of zij een zoekopdracht uit op basis van criteria zoals bestemming, reisdata, budget en voorkeuren. De OTA toont vervolgens een lijst met beschikbare accommodaties die aan de criteria voldoen. De reiziger kan de opties vergelijken, de details bekijken en uiteindelijk een keuze maken.

Zodra een reiziger een accommodatie heeft gekozen, kan hij of zij overgaan tot het boeken van de accommodatie. Dit gebeurt meestal door het invullen van persoonlijke gegevens, het selecteren van eventuele extra diensten en het verstrekken van betalingsinformatie. De OTA stuurt vervolgens een bevestiging van de boeking naar zowel de reiziger als de accommodatie-eigenaar.

Voordelen van OTAs voor kortetermijnverhuur

OTAs bieden verschillende voordelen voor eigenaren van vakantiehuizen en andere kortetermijnverhuur:

 • Grotere zichtbaarheid: Door je accommodatie op een OTA te plaatsen, bereik je een veel groter publiek dan wanneer je alleen je eigen website of lokale advertenties zou gebruiken.
 • Gemakkelijke boekingsprocedure: OTAs bieden een gestroomlijnde boekingsprocedure voor zowel de gasten als de accommodatie-eigenaren, waardoor het proces soepel en efficiënt verloopt.
 • Beoordelingen en feedback: Gasten kunnen hun ervaringen delen en beoordelingen achterlaten op het OTA-platform. Dit helpt bij het opbouwen van een solide reputatie en het aantrekken van nieuwe gasten.
 • Marketing: OTAs investeren veel in marketing en promotie om hun platform te laten groeien. Hierdoor profiteer je als accommodatie-eigenaar indirect van hun marketinginspanningen.

Hoe kies je de juiste OTA voor jouw kortetermijnverhuur?

Bij het kiezen van de juiste OTA voor jouw kortetermijnverhuur, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden:

 • Marktsegment: Sommige OTAs richten zich op specifieke marktsegmenten of soorten accommodaties. Kies een OTA die past bij jouw type accommodatie en doelgroep.
 • Commissiestructuur: De commissie die OTAs in rekening brengen, varieert per platform. Vergelijk de commissiestructuur van verschillende OTAs en kies degene die het beste past bij jouw budget en verwachte inkomsten.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Kies een OTA met een gebruiksvriendelijk platform voor zowel jou als je gasten. Dit maakt het beheer van je accommodatie en het boekingsproces eenvoudiger en efficiënter.
 • Ondersteuning en klantenservice: Controleer welke ondersteuning en klantenservice de OTA biedt aan accommodatie-eigenaren. Kies een OTA die bekendstaat om zijn goede ondersteuning en klantenservice.

Tips voor het optimaliseren van je OTA-vermelding

Om het meeste uit je OTA-vermelding te halen en de kans op boekingen te vergroten, zijn hier enkele tips:

 • Aantrekkelijke foto's: Zorg voor professionele en aantrekkelijke foto's van je accommodatie om gasten te verleiden om te boeken.
 • Gedetailleerde beschrijving: Schrijf een gedetailleerde en nauwkeurige beschrijving van je accommodatie, inclusief voorzieningen, locatie en unieke kenmerken.
 • Competitieve prijzen: Stel concurrerende prijzen in voor je accommodatie, rekening houdend met vergelijkbare accommodaties in de omgeving en factoren zoals seizoensgebondenheid en speciale evenementen.
 • Snelle respons: Reageer snel op vragen en verzoeken van gasten om een goede indruk te maken en de kans op boekingen te vergroten.
 • Verzamel reviews: Moedig tevreden gasten aan om beoordelingen achter te laten op het OTA-platform om je reputatie op te bouwen en toekomstige gasten aan te trekken.

Betalingsprocedure varieert per OTA

De betalingsprocedure varieert per OTA, maar over het algemeen zijn er twee veelvoorkomende methoden:

Directe betaling: De reiziger betaalt rechtstreeks aan de accommodatie-eigenaar via het OTA-platform. In dit geval wordt het geld meestal overgemaakt naar de bankrekening van de accommodatie-eigenaar, minus de commissie die de OTA in rekening brengt. Deze methode wordt vaak gebruikt door platforms zoals Airbnb.

Betaling via de OTA: De reiziger betaalt aan de OTA, die vervolgens het geld overmaakt naar de accommodatie-eigenaar, minus de commissie. Dit kan gebeuren op verschillende momenten, afhankelijk van de OTA en de overeenkomst met de accommodatie-eigenaar. Bijvoorbeeld, sommige OTA's betalen maandelijks uit, terwijl anderen dit doen kort na het uitchecken van de gast. Booking.com en Expedia zijn voorbeelden van OTA's die deze methode hanteren.

Het belang van prijsstrategie op OTA-platforms

Een cruciaal aspect van het succesvol aanbieden van je accommodatie op OTA-platforms is het bepalen van een effectieve prijsstrategie. Om concurrerend te blijven en tegelijkertijd winstgevend te zijn, zijn hier enkele factoren waarmee je rekening moet houden bij het bepalen van je prijzen:

 • Marktonderzoek: Onderzoek vergelijkbare accommodaties in jouw regio en neem hun prijzen en bezettingsgraad in overweging. Dit helpt je om te begrijpen wat de markt vraagt en hoe je jouw prijzen daarop kunt afstemmen.
 • Kosten en overhead: Bereken je vaste en variabele kosten, zoals hypotheek of huur, nutsvoorzieningen, belastingen, verzekeringen, schoonmaak, en onderhoud. Houd rekening met deze kosten bij het bepalen van je prijzen om winstgevend te blijven.
 • Seizoensgebondenheid: Pas je prijzen aan op basis van de vraag in verschillende seizoenen. Verhoog je prijzen tijdens piekperiodes en verlaag ze tijdens het laagseizoen om een stabiele bezettingsgraad te behouden.
 • Promoties en kortingen: Overweeg het aanbieden van promoties, kortingen of speciale pakketten om gasten aan te trekken tijdens rustige periodes of om je bezettingsgraad te verhogen.

Het is belangrijk om de betalingsvoorwaarden en procedures van elke OTA die je overweegt te gebruiken, zorgvuldig te onderzoeken, zodat je weet wat je kunt verwachten en hoe je je inkomsten kunt beheren.

Wat zijn de uitdagingen bij het gebruik van OTA's?

Hoewel OTA's veel voordelen bieden voor accommodatie-eigenaren, zijn er ook enkele uitdagingen waarmee je rekening moet houden:

 • Commissies: De commissie die OTA's in rekening brengen, kan variëren van 10% tot wel 25% van de boekingswaarde. Dit kan invloed hebben op je winstmarges en inkomsten. Het is belangrijk om de commissiestructuren van verschillende OTA's te vergelijken en te overwegen welke het beste aansluiten bij jouw behoeften en budget
 • Concurrentie: Op OTA-platforms is de concurrentie tussen accommodaties vaak hoog. Dit betekent dat je mogelijk moet investeren in effectieve marketingstrategieën en het optimaliseren van je vermelding om op te vallen en meer boekingen te genereren.
 • Beheer van meerdere platformen: Als je besluit om je accommodatie op meerdere OTA-platforms aan te bieden, kan het beheren van beschikbaarheid, prijzen en communicatie met gasten tijdrovend en complex zijn. Overweeg het gebruik van een channel manager om dit proces te vereenvoudigen en te stroomlijnen.
 • Minder directe boekingen: Het gebruik van OTA's kan ertoe leiden dat sommige potentiële gasten minder snel direct bij je boeken, wat kan resulteren in verlies van inkomsten zonder commissie. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het gebruik van OTA's en het stimuleren van directe boekingen.

Belangrijkste inzichten

Een OTA (Online Travel Agency) is een online platform dat reizigers helpt bij het zoeken, vergelijken en boeken van accommodaties, zoals vakantiehuizen en andere vormen van kortetermijnverhuur.

OTAs bieden verschillende voordelen voor eigenaren van kortetermijnverhuur, zoals grotere zichtbaarheid, gemakkelijke boekingsprocedure, beoordelingen en feedback, en marketing.

Bij het kiezen van de juiste OTA voor jouw kortetermijnverhuur moet je rekening houden met factoren zoals marktsegment, commissiestructuur, gebruiksvriendelijkheid en ondersteuning.

Om het meeste uit je OTA-vermelding te halen, is het belangrijk om aantrekkelijke foto's, gedetailleerde beschrijvingen, competitieve prijzen, snelle respons en beoordelingen te hebben.

Dooreen goed begrip van wat een OTA is en hoe het werkt, ben je nu beter uitgerust om de juiste keuze te maken voor jouw kortetermijnverhuur en om te profiteren van de vele voordelen die deze online platformen bieden.

Hoe om te gaan met meerdere OTA-platforms

Als je besluit om je accommodatie op meerdere OTA-platforms te plaatsen, zijn er enkele uitdagingen die je moet aanpakken om succesvol te zijn:

 • Beschikbaarheidsbeheer: Zorg ervoor dat de beschikbaarheid van je accommodatie altijd up-to-date is op alle OTA-platforms. Dit voorkomt dubbele boekingen en ontevreden gasten. Overweeg het gebruik van een channel manager om je kalenders automatisch te synchroniseren.
 • Prijsconsistentie: Houd je prijzen consistent op alle OTA-platforms om verwarring bij gasten te voorkomen en te zorgen voor eerlijke concurrentie tussen de verschillende platformen.
 • Uniforme merkuitstraling: Zorg ervoor dat je accommodatie op elk OTA-platform consistent wordt gepresenteerd qua foto's, beschrijvingen en informatie. Dit helpt bij het opbouwen van een sterk merkimago en het aantrekken van gasten.
 • Beoordelingen over verschillende platformen: Houd je beoordelingen op alle OTA-platforms bij en reageer waar nodig op feedback. Dit helpt bij het opbouwen van een goede reputatie en het aantrekken van meer gasten.

Trends in OTA's en de toekomst van kortetermijnverhuur

De wereld van OTA's en kortetermijnverhuur blijft evolueren en innoveren. Enkele trends om in de gaten te houden zijn:

 • Personalisatie: OTAs maken steeds meer gebruik van data en algoritmen om gepersonaliseerde zoekresultaten en aanbevelingen aan reizigers te bieden. Dit kan helpen bij het beter afstemmen van je accommodatie op de juiste doelgroep.
 • Duurzaamheid: Steeds meer reizigers zijn op zoek naar milieuvriendelijke en duurzame accommodaties. Overweeg om milieuvriendelijke praktijken in je accommodatie te implementeren en deze te benadrukken in je OTA-vermelding.
 • Technologische innovaties: OTAs blijven innoveren met nieuwe technologieën, zoals virtual reality, chatbots en kunstmatige intelligentie. Houd deze trends in de gaten om te zien hoe je je accommodatie kunt verbeteren en aantrekkelijker kunt maken voor gasten.

Door op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen in de OTA-wereld en de kortetermijnverhuurbranche, kun je jouw accommodatie blijven optimaliseren en succesvol concurreren op deze dynamische markt.

Conclusie

OTA's zijn krachtige hulpmiddelen voor eigenaren van kortetermijnverhuur om hun zichtbaarheid te vergroten, boekingen te genereren en hun bedrijf te laten groeien. Door de werking van OTA's, het boekings- en betalingsproces en de bijbehorende uitdagingen te begrijpen, kun je een weloverwogen beslissing nemen over welke OTA's het beste bij jouw behoeften passen en hoe je ze effectief kunt gebruiken om je accommodatie te promoten.

Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de OTA-wereld en de kortetermijnverhuur branche, zoals personalisatie, duurzaamheid en technologische innovaties, om je accommodatie te blijven optimaliseren en succesvol te concurreren op deze dynamische markt. Door een effectieve prijsstrategie te hanteren en rekening te houden met de uitdagingen die het gebruik van OTA's met zich meebrengt, ben je goed op weg om te profiteren van de vele voordelen die deze platforms bieden voor jouw kortetermijnverhuur.

Veelgestelde vragen

Welke OTA's zijn het beste voor mijn kortetermijnverhuur?

Dit hangt af van jouw specifieke behoeften, locatie en type accommodatie. Bekende OTA's zijn bijvoorbeeld Airbnb, Booking.com en Expedia. Onderzoek de commissiestructuren, diensten en marktpositie van verschillende OTA's om te bepalen welke het beste bij jouw situatie passen.

Hoe bepaal ik mijn prijzen op OTA-platforms?

Houd rekening met marktonderzoek, kosten en overhead, seizoensgebondenheid, en promoties of kortingen bij het bepalen van je prijzen. Zorg ervoor dat je prijzen concurrerend zijn, maar ook winstgevend blijven.

Hoe kan ik mijn vermelding op OTA-platforms optimaliseren?

Zorg voor gedetailleerde, accurate en aantrekkelijke beschrijvingen, hoogwaardige foto's, concurrerende prijzen en snelle responstijden op berichten van gasten. Daarnaast is het belangrijk om uitstekende gastbeoordelingen te verzamelen, aangezien dit invloed heeft op je positie in zoekresultaten.

Hoe word ik betaald voor boekingen gemaakt via OTA's?

De betalingsprocedure varieert per OTA. Over het algemeen zijn er twee methoden: directe betaling, waarbij de reiziger rechtstreeks aan de accommodatie-eigenaar betaalt via het OTA-platform, of betaling via de OTA, waarbij de reiziger aan de OTA betaalt, die vervolgens het geld overmaakt naar de accommodatie-eigenaar, minus de commissie.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen bij het gebruik van OTA's?

Enkele uitdagingen zijn commissies, concurrentie, het beheer van meerdere platformen en het mogelijk verlies van directe boekingen. Overweeg deze uitdagingen zorgvuldig en vind een evenwicht tussen het gebruik van OTA's en het stimuleren van directe boekingen.

Wat is een channel manager en waarom zou ik er een gebruiken?

Een channel manager is een tool die helpt bij het beheren van je accommodatievermelding op meerdere OTA-platforms. Het stroomlijnt processen zoals het bijwerken van beschikbaarheid, prijzen en reserveringen, waardoor je tijd en moeite bespaart. Overweeg een channel manager te gebruiken als je je accommodatie op meerdere OTA's aanbiedt en het beheer efficiënter wilt maken.

Aanvullende onderwerpen

Naast de eerder besproken aspecten van OTA's voor kortetermijnverhuur, zijn hier enkele aanvullende onderwerpen:

 • Integratie met Property Management Systemen (PMS): OTA's kunnen worden geïntegreerd met Property Management Systemen (PMS) om het beheer van je accommodatie te stroomlijnen. Dit helpt bij het automatiseren van processen zoals reserveringen, facturering en communicatie met gasten. Lees hier meer over PMS-integratie met OTA's.
 • Optimalisatie van OTA-vermeldingen: Het optimaliseren van je OTA-vermelding kan je zichtbaarheid in zoekresultaten verbeteren, meer boekingen genereren en hogere beoordelingen krijgen van gasten. Bekijk onze tips en aanbevelingen voor het optimaliseren van je OTA-vermelding.
 • Gastenervaring en reputatiemanagement: Het leveren van een uitstekende gastenervaring is cruciaal voor het verkrijgen van positieve beoordelingen en terugkerende klanten. Ontdek hoe je reputatiemanagement kunt implementeren om je online aanwezigheid op OTA-platforms te verbeteren.
 • Alternatieve boekingskanalen: Naast OTA's zijn er ook andere boekingskanalen die je kunt overwegen om je zichtbaarheid en boekingen te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan directe boekingen via je website, sociale media, e-mailmarketing en samenwerkingen met lokale partners of agentschappen. Lees meer over alternatieve boekingskanalen voor kortetermijnverhuur.

Al het Nieuws

Wat is een OTA?
In de afgelopen jaren heeft de opkomst van online reisbureaus (OTA’s) een revolutie teweeggebracht in de reisindustrie. Voor eigenaren van vakantiehuizen, B&B’s en andere vormen van kortetermijnverhuur zijn OTA’s van onschatbare waarde gebleken voor het vergroten van de zichtbaarheid en het aantrekken van gasten. In dit artikel ontdek je wat een OTA precies is, hoe […]
Lees verder...
Hoe reageren op een negatieve online review?
Reviews helpen consumenten bij het maken van een keuze. Deze geven de potentiële klant een duidelijk beeld van je zaak. Studies tonen aan dat van de ondernemers die reageren op slechte recensies, 33% van de klanten zich bedenkt en zijn review gaat gaan aanpassen. Meer nog 34% de oorspronkelijke negatieve reviews worden verwijderd. Of een […]
Lees verder...
Waarom zijn Google reviews belangrijk?
Google reviews kunnen ondernemers een grote geloofwaardigheid boost geven zonder een euro te moeten uitgeven. Maar eerst en vooral, wat is een Google review eigenlijk? Google reviews stellen elk bedrijf in staat om zichzelf te bewijzen aan potentiële klanten. Mensen kunnen zonder gebruik te maken van een app, hun ervaring met het bedrijf online gaan […]
Lees verder...
Missie van MarketRise
Wij bieden kleinschalige accommodaties, de systemen, technieken en kennis om meer rechtstreekse reservaties te ontvangen en minder afhankelijk te zijn van OTA'S.
Bedrijf
Over ons
Contact
Vragen? Wij horen ze graag.
Contacteer ons
MarketRise | Rozenwijk 22 | 8900 Ieper - © 2023
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram